Hoppa till sidans innehåll

Elitträning


För elitkanotisten sker träning i flera olika faser fördelade över året. Dessa delas grovt in i grundträningsperiod, tävlingsperiod och formtoppningsperiod.

Grundträningsperioden börjar i oktober och slutar i april, under den så är det väldigt mycket mängdträning, träning i antal timmar. Fokus är att utveckla styrkan och uthålligheten.
När det inte går att paddla i vatten jobbar man med paddelmaskiner, styrketräning och konditionsträning.

Bra kompletterings idrotter för kanotister är under vintern skidåkning och simning. Det kan ju vara så att sporterna liknar varandra gällande rörelse. Stakningen i skidåkningen och att simma Crawl.

Tävlingsperioden börjar då tävlingar drar igång slutet på april. Då är det fokus på tävlingsspecifik träning, det innebär mer träning i tävlingsfart. Här behöver man bli van med mjölksyran och förbättra mjölksyratåligheten.

Toppningsperioden är av en längd av ca 2-3 veckor, den förlägger man alltid inför årets viktigaste tävling. Det blir mindre mängd och man fokuserar på att hitta en bra känsla i paddlingen, återhämtning av muskler till hundra procent.

Att jobba på sin syreupptagningsförmåga är oerhört viktig. En av de mest krävande distanser för en sprintkanotist är 1000 meter.

Syreupptagning är ett mått på hur mycket syre kroppen kan ta upp maximalt, detta är av stor vikt att träna upp i tuffa intervaller för att orka ligga på en väldigt hög intensitet under hela loppet. Syresättning av sina muskler för att minimera mjölksyran som kan uppstå för tidigt och då tappar kanotisten fart.

Specifik och almän styrketräning är viktigt för att lyckas utveckla starka muskler.

Uppdaterad: 11 MAR 2018 10:28 Skribent: Marie Karlsjö
E-post: Adressen Gömd

Bäst håller du dig uppdaterad på vår facebook eller instagram.

Länk till instagram


Huvudsponorer 2021


 

 HKK samverkar med:


 

Postadress:
Halmstads Kanotklubb - Kanot
Åbrinken
30223 Halmstad

Kontakt:
Tel: 0733684996
E-post: halmstadkanotklubb1@...

Se all info