Hoppa till sidans innehåll

Kajaken - ett redskap till äventyr

30 MAJ 2017 20:39
Att paddla kanot är utmärkt som ren rekreation och samtidigt få uppleva naturen. Här bjuder Patrik Leonardsson - Naturfotografen från Halmstad på en läsvärd och sevärd artikel.
  • Uppdaterad: 30 MAJ 2017 21:42

Patrik har gjort ett antal böcker där ni kan finna inspirerande tips till strövtåg.

Kajak är ett utmärkt redskap att naturnära och miljömedvetet utforska kust, sjö och åar. Bara ditt närområde kan dölja äventyrliga landstigningar på platser som inte så många vistas på. Talar lite av egen erfarenhet då jag för ett tio tal år sedan jobbade med min bok Halländska öar och då valde just kajak som mitt fortskaffningsmedlen för att utforska denna för många okända övärld.


Självporträtt när jag jobbade med min bok Nissan - en å från a till ö

Jag använde en prijon havskajak av formsprutad plast med ordentliga vattentäta skott så jag kunde stuva ner kamerautrustning och andra förnödenheter. Plast har den fördelen att det är tåligt, du skall aldrig behöva avstå från att utforska en ö för att du är rädd att få repor i kajaken. Jag hade signeringar från stenar och klippor längs hela hallandskusten men inget såg störande ut när det är i plast. Den enda nackdelen med plast är att den är något tyngre. Har även haft glasfiber under en kort tid men märkte att jag blev alltför försiktig med mina strandhugg.


Små utflykter blir till stora äventyr för barn, mycket uppskattat.

De senaste åren har jag uteslutande kör med Advanced Elements luft kajaker vilket jag tycker funkar fantastiskt bra. AdvacedFrame 1 som är kort, knubbig och stabil som påminner lite om en kraftigt utdragen gummibåt, som du inte välter med någonsin och som går alldeles utmärkt att fotografera eller fiska från. Trots sin knubbigt förvånande bra paddelegenskaper. Denna variant är även att föredra då man skall utforska smalare åar då den inte är så lång. Sedan har jag en Airfusion som mer påminner om en vanlig kajak och också har egenskaper från detta. Den är smalare, längre och lättare. Denna varianten är givetvis snabbare men då på bekostad av stabiliteten och lastmöjligheten. Så val av kajak beror lite på vad jag skall utforska eller fotografera.

På väg till Tylön en fantastisk augustikväll när jag höll på med nyutgåvan av Halländska öar.
På väg till Tylön en fantastisk augustikväll när jag höll på med nyutgåvan av Halländska öar.

Min bok Halländska öar innehåller massor av inspiration och förslag på utflyktsmål för kajakburna hemmaäventyrare. De flesta vet redan att Halland har en stor mångfald men när det gäller öar och våra arkipelag så har det gått många förbi. Jag tänkte presentera några platser som ligger mig varmt om hjärtat i denna lilla artikel.

Nidingen - Hallands kanske mest kända och häftigaste ö
Avstånd: ca 10 km ut till ön från Röda Holme, mellanlanda gärna på Malön som är mycket storslagen. Sedan ca 5 km på öppet vatten från Malön till Nidingen. OBS se upp, mycket fritidsbåtar sommartid. Finns massor av intressant historia och natur rörande Nidingen, läs gärna i min bok.

Från luften syns tydligt reven som likt fångstarmar sträcker sig ut från ön.
Från luften syns tydligt reven som likt fångstarmar sträcker sig ut från ön.

Vy över öns bebyggelse med de två äldre fyrtornen
Vy över öns bebyggelse med de två äldre fyrtornen

Nidingens klassiska siluett möter när man närmar sig ön. Inte ofta ligger havet så här still men ibland har man tur.
Nidingens klassiska siluett möter när man närmar sig ön. Inte ofta ligger havet så här still men ibland har man tur.


Nidingens ornitologiska raritet, Sveriges enda koloni av tretåig mås häckar på ön. Fönstergluggarna i de äldre fyrtornen påminner troligen om klipphyllor på de stupande bergen i Norge och Island där man allmänt hittar dem i vanliga fall. 

Vendelsö - Hallands vackraste ö
Avstånd: ca 2,5 km från Stråvalla strand. Tag med skor att vandra i då ön har behagliga stigar med vackra storslagna kustmiljöer. Vendelsö omgärdas av en mängd mindre öar: Norstön, Kidholmen, Brattö, Ustö, Knarrskär och Älmö då den senast nämnda nästan är ihopväxt med Vendelsö via en sandbank. Otroligt härligt att ö-luffa kring Vendelsö. Mycket kul historier om sjörövare mm. Läs gärna in er med hjälp av min bok.


Vendelsö sedd från ovan med Knarrskär i förgrunden


Vändelsöfjorden är ett skärgårdsparadis med ett rikt djurliv och stark båtkulur.


Ett av mina vackraste strandhugg är gjort här på Vendelsö.


På öns södra sida hittar vi raukliknande område som för tankarna till Öland och Gottland. Där hittar vi även ”Ommen” en grotta med fantasieggande former.

Tira öar - Bolmen
Avstånd: ca: 4,5 km från Tiraholms badstrand Likt ett lasso kastar sig Hallands läns gräns ut i sjön vid Tiraholm och fångar in denna vackra lilla ögrupp. Här byter vi salt mot sötvatten men skall ha i åtanken att Bolmen är Sveriges tionde största sjö och skall uppfattas lite som ett innanhav. Har själv varit med om att det gått rejäla vågor på sjön här, med andra ord, kapell på. Varför inte lägga till på Tira öars största ö, Storö där vi har Bolmens finaste sandstrand. I juli blommar orkidén knärot inne i skogen här och fisjusen är en karaktärsfågel i alla delar av sjön och syns ofta
häcka och fiska under sommarhalvåret. Som jag skrivit tidigare så kan ni läsa in er med hjälp av min bok Halländska öar.


En stilla dag inne bland Tira öar.


Bolmens vackraste strand hittar vi på Storö


När vinden är rätt så kan det gå undan att kajaksegla


Advanced Elements luftkajak AdvacedFrame 1 är stabil nog att både fiska och fotografera från och som här bekvämt göra en FB uppdatering :)


Facelblomster är en karaktärsväxt som vajar längs Bolmens stränder under sommaren. Här mot morgonsolens blänk i sjön med en besökande humla.

För mer information och kontakt
http://www.leonardsson.se/


Text Patrik Leonardsson
Bilder Patrik Leonardsson
copyright@Patrik Leonardsson

Skribent: Marie Karlsjö
E-post: Adressen Gömd

Bäst håller du dig uppdaterad på vår facebook eller instagram.

Länk till instagram


Huvudsponorer 2021


 

 HKK samverkar med:


 

Postadress:
Halmstads Kanotklubb - Kanot
Åbrinken
30223 Halmstad

Kontakt:
Tel: 0733684996
E-post: halmstadkanotklubb1@...

Se all info